strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając po wiedeńsku
Składniki:
comber
mleko
2 dag mąki
2 jajka
2 łyżki koniaku
10 dag bułki tartej
5 dag sera żółtego
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, po-krajać na kawałki, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach z koniakiem i bułce tartej połączonej ze startym serem, przyciskając ręka Potem kłaść na gorący tłuszcz, zrumienić z obu stron i do-smażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami nadziewanymi śliwkami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton