| Potrawa: Zając po wieluńsku | |
| Składniki: comber i uda mleko 2 dag mąki tłuszcz 25 dag cebuli 5 dag rodzynków 1/2 szklanki śliwowicy; sól pieprz i naturalny miód do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać przetartym i doprawionym sosem połączonym z opłukanymi rodzynkami i śliwowicą, chwilę poddusi Podawać z ryżem i cymesem z marchwią | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|