strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zając po wieluńsku
Składniki:
comber i uda
mleko
2 dag mąki
tłuszcz
25 dag cebuli
5 dag rodzynków
1/2 szklanki śliwowicy; sól
pieprz i naturalny miód do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać na porcje, polać przetartym i doprawionym sosem połączonym z opłukanymi rodzynkami i śliwowicą, chwilę poddusi Podawać z ryżem i cymesem z marchwią
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton