strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Zając w galarecie
Składniki:
comber i uda
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
1-2 bułka
pól łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 dag żelatyny
majonez
pomidory
groszek konserwowy
natka pietruszki do dekoracji; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Miękkie mięso pokrajać ukośnie na porcje, ułożyć na półmisku i udekorować Sos wystudzić, wymieszać z białkami i koncentratem pomidorowym, zakwasić sokiem cytrynowym, zagotować i ciągle mieszając trzepaczką gotować o 10 minut na małym ogni Pod koniec gotowania włożyć namoczoną żelatynę i doprawi Potem przecedzić przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężeni Tężejącą galaretą polać przygotowane mięso i zastudzić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton