strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Mózg jelenia I
Składniki:
Mózg
1 szklanka mleka
250 g cebuli
2 jajka
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Obrany z błon i umyty mózg zalać mlekiem i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć z mleka, osuszyć na ściereczce i drobno posiekać. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę zeszklić na maśle, do-dać mózg i stale mieszając smażyć kilka minut. Wymieszać jajka ze śmietaną, solą i pieprzem, wlać do mózgu, smażyć aż jajka się zetną. Podawać jako gorącą przekąskę.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton