strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filet z zająca po adwokacku
Składniki:
comber
marynata do mięsa
10 dag słoniny
tłuszcz
4 dag mąki
15 dag piecza-rek
15 dag wątróbki z drobiu lub zająca
10 dag keczupu; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje (po dwa kawałki), rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, nadając kształt wydłużonego liści Potem naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami, i oprószyć częścią mąki, usmażyć z obu stron Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i usmaży Wątróbkę opłukać, obrać z błon, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać pieprzem i oprószyć pozostałą mąką, usmażyć, dodać do filetów razem z pieczarkami, polać keczupem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z krokietami ziemniaczanymi, kalafiorem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton