strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Filet z zająca po francusku
Składniki:
comber
marynata do mięsa
10 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
2 dag mada lub margaryny
2 dag mąki do zasmażki
szklanka wywaru z mięsa
1/4 szklanki białego wytrawnego wina; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Filety przygotować i usmażyć jak w poprzednim przepisie Cebulę obrać, opłukać i usmaży Masło rozgrzać, wsypać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką i zagotować Następnie połączyć z cebulą i winem, dodać do filetów, dusić kilka minut i doprawi Podawać z ziemniakami, szparagami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton