strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sznycel z zająca po marynarsku
Składniki:
comber
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
4 da ususzonych grzybów
szklanka śmietany
I-2 żółtka
10 dag sera żółtego; sól
pieprz
curry i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sznycle przygotować jak w poprzednim przepisie, posypać przyprawami i mąką, zrumieni Grzyby umyć, namoczyć, ugotować Miękkie grzyby pokrajać w paseczki i dodać do , sznycli razem ze śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami nadziewanymi groszkiem, z brukselką i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton