| Potrawa: Stek z zająca | |
| Składniki: comber marynata do mięsa 2 dag mąki tłuszcz 40 dag cebuli jajko łyżka keczupu łyżka czerwonego wytrawnego wina; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na porcje, rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i formować steki, nadając im kształt owalny grubości o I,5 c Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć, połączyć z jajkiem, keczupem i winem, doprawić, obłożyć steki i zapiec Podawać z frytkami, zasmażaną marchewką i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|