| Potrawa: Szaszłyk z zająca | |
| Składniki: comber marynata do mięsa 15 dag słoniny 20 dag cebuli 2 owoce papryki 2 dag mąki tłuszcz ;sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać na niewielkie kawałki i lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą Słoninę po-krajać w cienkie plastry, wielkości kawałków mięs Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w plasterek Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać na kawałki i nadziewać na szpadki na przemian z mięsem, słoniną i cebul Potem posypać przyprawami i oprószyć mąką, przycisnąć ręką, włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, zrumienić, na koniec - dosmażyć na małym ogni Podawać z ryżem i ogórkiem kwaszoną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|