strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Mózg jelenia II
Składniki:
Mózg 2 szklanki mleka
sól
1 łyżka mąki
2 łyżki tartej bułki
1 jajko
1 łyżka smalcu
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Umyty i pozbawiony błon mózg zalać mlekiem i zostawić na 2 dni w chłodnym miejscu, a następnie gotować go ok. 10 minut w mleku, w którym się moczył. Wyjąć, osączyć, podzielić na 4 części, posolić. Panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na gorącym smalcu. Po-dawać polany stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton