| Potrawa: Wątróbka z zająca | |
| Składniki: 40 dag wątróbki mleko 10 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 20 dag cebuli 5 dag keczupu 1/3 szklanki śmietany; sól pieprz i majeranek do maku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wątróbkę wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w cienicie szerokie plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać pieprzem, majerankiem i oprószyć mąką, podsmażyć z obu stron Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć, połączyć z keczupem i śmietaną, zalać wątróbkę i dusić kilka minut na małym ogniu, doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|