strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Podroby
 
Potrawa: Wątróbka z zająca
Składniki:
40 dag wątróbki
mleko
10 dag słoniny
2 dag mąki
tłuszcz
20 dag cebuli
5 dag keczupu
1/3 szklanki śmietany; sól
pieprz i majeranek do maku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wątróbkę wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w cienicie szerokie plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać pieprzem, majerankiem i oprószyć mąką, podsmażyć z obu stron Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w półplasterki, usmażyć, połączyć z keczupem i śmietaną, zalać wątróbkę i dusić kilka minut na małym ogniu, doprawi Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton