| Potrawa: Bigos z zająca | |
| Składniki: skoki 25 dag oczku wędzonego 25 dag cebuli (dymki lub szalotki) 70 dag kapusty kwaszonej 2 suszone grzyby 20 dag parówek 1/2 szklanki śmietany 2 dag mąki; sól pieprz miód naturalny majeranek czosnek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać w kostkę razem z boczkiem Boczek częściowo stopić, włożyć mięso oraz obraną, opłukaną cebulę, lekko zrumienić, połączyć z pokrajaną kapustą oraz umytymi, namoczonymi i pokrajanymi w paseczki grzybami, zalać małą ilością wody i ugotować Parówki obrać z osłonki, pokrajać w plasterki, dodać do kapusty, wlać śmietanę wymieszaną z mąką, dusić kilka minut i doprawić | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|