strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Tarłetetki z zająca
Składniki:
40 dag ugotowanego mięsa z przodku
5 dag migdałów
2 owoce ostrej papryki konserwowej
4 łyżki-koniaku; ciasto: 30 dag mąki
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
10 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki, połączyć ze sparzonymi, obranym ze skórki migdałami, zmieloną papryką i koniakiem, doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, połączyć z żółtkami, posolić, za-gnieść szybko ciasto i wstawić do chłodziarki na 30 minu Potem ciastem wylepić specjalne foremki, podpiec w gorącym piekarniku na jasnozłoty kolo Następnie napełnić nadzieniem, posypać wiórkami kokosowymi i kupie Podawać z czerwonym winie
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton