strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Zając
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Ziemniaki nadziewane mięsem z zająca
Składniki:
8 dużych ziemniaków
15 dag pieczonego mięsa
5 dag śliwek z wina
żółtko
łyżka keczupu
łyżka gęstej śmietany
10 dag sera żółtego
5 dag wiórków kokosowych; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, ściąć czubki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, włożyć do wrzącej osolonej wody i ugotować na półtwarda Wyjąć z naczynia posypać przyprawami Z mięsa usunąć kości, pokrajać w paseczki razem z wypestkowanymi śliwkami, wymieszać z żółtkiem, keczupem i śmietaną, doprawi Ziemniaki napełnić nadzieniem, posypać startym serem i wiórkami kokosowymi, upiec Podawać jako przystawkę z czerwonym winem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton