strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Płuca jelenia smażone
Składniki:
Płuca
sól
włoszczyzna
1 cebula
1 listek laurowy
po 2-3 ziarenka ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
otarta skórka z cytryny
1 łyżka mąki
1 jajko
tarta bułka do panierowania
tłuszcz do smażenia
1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
Ugotować osolony wywar z jarzyn i korzeni. Włożyć płuca, gotować do miękkości. Wyjąć, osuszyć na ściereczce, pokroić na grube kawałki, panierować w mące, jajku i bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać polane stopionym masłem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton