strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z bażanta „Józefa Wandalim"
Składniki:
I
5 l Grody
bażant
25 dag pieczarek
I5 dag cytryn
I;2 szklanki śmietany
2 dag maki; sól
pieprz
majeranku i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykrycie Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki i dodać do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w półplasterki usuwając pestki, włożyć do zupy razem z mięsem i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawić
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton