strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant duszony
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
40 dag małych pieczarek
60 dag ziemniaków drążonych; sól
pieprz
curry i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny, gęstymi równymi rzędami wzdłuż piersi i udek z każdej strony po 2-3 rzędy, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pieczarki oczyścić, opłukać, włożyć do tuszki pod koniec pieczenia razem z ziemniakami Miękkiego bażanta pokrajać na porcje, obtoczyć z ziemniakami i pieczarkami, doprawić i chwilę jeszcze poddusi Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton