strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant a la Rossini
Składniki:
bażant
15 dag pieczarek
10 dag wątróbki z drobiu
10 dag sera żółtego
natka pietruszki
10 dag słoniny
tłuszcz

szklanka śmietanki; sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Pieczarki oczyścić, opłukać, zemleć razem z opłukaną wątróbką, wymieszać ze startym serem i posiekaną natką, doprawi Następnie napełnić wnętrze tuszki, uwiązać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem, potem wytworzonym sosem po upieczeniu bażanta wyjące z naczynia, przekrajać na 4 części, ułożyć nar półmisku i polać doprawionym sosem podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton