strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant „Chmielowslciego"
Składniki:
bażant włoszczyzna z włoską kapustą
20 dag ryżu
wątróbka z dwóch bażantów
l0 dag cebuli
tłuszcz
2
jajka
1/5 szkl. Nalewki jałowcowej
l0 dag sera żółtego; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, przekrajać na 4 części, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogniu Warzywa umyć, obrać, opłukać, włożyć do mięsa pod koniec gotowani Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, pokrajać w kostkę, wywar przecedzić, dodać opłukany ryż i ugotować na parz Wątróbkę opłukać i pokrajać na kawałki Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać usmażyć, połączyć z wątróbkami, chwilę ostudzić, połączyć z ryżem i doprawić Następnie przelać do naczynia (wysmarowanego tłuszczem) przekładając mięsem, wyrównać powierzchnie. Jajka umyć wybić, roztrzepać trzepaczką nalewką, doprawić, polać przygotowaną potrawę, posypać startym serem, zapiec. Podawać z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton