strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant pieczony
Składniki:
Bażant
natka pietruszki
10 dag słoniny
tłuszcz
sól
pieprz gałka muszkatołowa smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie do wnętrza tuszki włożyć opłukaną natkę, uformować tuszkę w kieszeni, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitkami, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszki Po upieczeniu wyjąć ć tuszkę z naczynia, ułożyć na deseczce, trochę przestudzić, odciąć uda i każcie przekrajać na 2 kawałki Piersi pokrajać także na cztery porcje, usunąć częściowo kości Wyporcjowane mięso ułożyć na półmisku żaroodpornym tak, aby w każdej j porcji był kawałek mięsa z uda i piersi, polać odtłuszczonym i doprawionym sosem, zagotować w piekarnik Podawać z frytkami, kalafiorem i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton