strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po brukselsku
Składniki:
bażant
10 dag Słaniny
tłuszcz
50 dag brukselki/ki
I/2
szkl śmietany
IO dag sera żółtego; sól
pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony st 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować na półtwardo, odcedzić, dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem ze śmietan Miękkiego bażanta pokrajać na porcje, włożyć do brukselki, doprawić, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton