strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Podroby
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Ozór jelenia II
Składniki:
Ozór
włoszczyzna
1 cebula
po 3-4 ziarenka ziela angielskiego
pieprzu
1 listek laurowy
1 goździk
sól
garść suszonych owoców dzikiej róży
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina
sok z pół cytryny
pół łyżeczki cukru
sól
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki
pół szklanki śmie-tany.
Sposób przygotowania:
Umyty i oczyszczony ozór zagotować w osolonej wodzie z warzy-wami i korzeniami. Wyjąć, ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w ukośne plastry. Suszone owoce dzikiej róży zalać winem, zagotować, przetrzeć przez sito, dodać cukier i sok z cytryny. Zrobić zasmażkę z masła
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton