strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant po chłopsku I
Składniki:
bażant
tłuszcz
15 dag cebuli
2 dag suszonych grzybow
60-80 dag ziemniaków
natka pietruszki
2/3 szkl. Śmietany sól
pieprz i przyprawa myśliwska do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie przekrajać na 4 części, zrumienić, dodać drobno pokrajana cebulę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości Miękkie mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości i pokrajać w kostkę Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyj z naczynia i posieka Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plasterki, ułożyć w naczyniu wysmarowanym tłuszczem, przekładając mięsem oraz przesypując grzybami, przyprawami i posiekaną natką, zalać śmietaną i wywarem z grzybów, przykryć i dusić do miękkości, potrząsając od czasu do czasu naczynie Podawać z Balatą zieloną lub surówkami i kompotem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton