strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Bażant po cygańsku '
Składniki:
bażant
10 dag słonin
tłuszcz
po 10 dag marchwi
pietruszki cebuli i selera
30 dag kapusty włoskiej
10 dag boczku w wędzonego
I dag mąki; sol
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, naszpikować cienkimi paskami słoniny wg przepisu Bażant duszony str 144), polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć warzywa, podsmażyć, wlać sos otrzymany z pieczenia bażanta i dusić do miękkości Mąkę wymieszać z małą ilością wody, wlać do warzyw, chwilę pogotować i doprawi Bażanta pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i obłożyć warzywami Podawać z ziemniakami z wodą
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton