strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Bażant po krakowsku
Składniki:
Bażant włoszczyzna bez kapusty
1/4 szklanki śmietany
2 dag koncentratu pomidorowego
4 żółtka
1/2 szklanki majonez łyżeczka tartej skórki cytrynowej; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, uformować tuszkę w kieszeń, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować na małym ogni W połowie gotowania włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyzn Miękkie mięso pokrajać na porcje przepisu Bażant pieczony (st 149) i ułożyć na półmisek Śmietanę i wywar ('/ szklanki) wlać do naczynia, dodać koncentrat pomidorowy i żółtka i ubić na parze, aż sos zgęstniej Następnie wystudzić, połączyć z majonezem i skórką cytrynową, doprawić, polać mięso i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton