| Potrawa: Bażant po prałacku I | |
| Składniki: bażant 10 dag słoniny tłuszcz 3/4 szklarski białego wytrawnego wina 20 dag cebuli (dymki lub szalotki) l0 dag oliwek 5 dag keczupu natka pietruszki; sól pieprz do smalcu
| Sposób przygotowania: Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami `słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać opłukać, podsmaży Oliwki wydrylować, pokrajać w paseczki i dodać do bażanta pod koniec pieczenia razem z cebulą i keczup Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje wg przepisu Bażant pieczony st 149), ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem wymieszanym z posiekaną natką i zagrzać w piekarnik Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|