| Potrawa: Sarna po słoweńsku | |
| Składniki: 1 kg sarniej łopatki 200 g boczku lub słoniny 5 ząbków czosnku 1 cebula 2-3 pomidory 1 listek laurowy po pół łyżeczki rozmarynu szałwii i mielonej papryki ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szklanka białego wytrawnego wina pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżeczka mąki szczypta cukru 2 szklanki mleka sól pieprz.
| Sposób przygotowania: Oddzielone od kości i pozbawione żył mięso ułożyć w kamiennym garnku, zalać mlekiem i wynieść na noc w chłodne miejsce. Wyjąć z mleka, opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, ziołami, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i stale mieszając smażyć kilka minut na silnym ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, obrane ze skórki, podzielone na ćwiartki pomidory i listek laurowy. Wszystko zalać winem i dusić na małym ogniu ok. godziny. Rozkłócić śmietanę ż mąką, musztardą i gałką muszkatołową, wlać do mięsa, chwilę dusić. Podawać posypane zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|