strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Bażant
  Rodzaj potrawy: Pierogi, pierożki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Rawiolki z bażanta
Składniki:
bażant
10 dag słoniny
tłuszcz
żółtko
owoc ostrej papryki konserwowej; ciasto: 35 dag mąki
jajko
o 3l4 szklanki wody; sól i pieprz
masło do polania
Sposób przygotowania:
Sprawionego bażanta umyć, odciąć szyję i skrzydła, natrzeć przyprawami i po-zostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu mięso wyjąć z naczynia, usunąć kości, zemleć razem ze słoniną, wymieszać z sosem otrzymanym z pieczenia bażanta (1/4 szklanki), żółtkiem i drobno posiekaną papryką, doprawi Mąkę przesiać na stolnicę, wbić umyte jajko i zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wody Zrobić wolne ciasto starannie wyrabiając ręką Przygotowane ciasto podzielić na części, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem łub foremką krążki, na które nakładać nadzienie wielkości orzecha włoskiego, nakryć pozostałymi krążkami ciasta i zlepić brzeg Gotować kilka minut we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszcz Podawać zaraz po ugotowaniu, odsączone i polane masłem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton