strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Zupy
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Zupa z czapli lI
Składniki:
l
8 I wywaru z warzyw
80 dag czapli
I0 dag groszku konserwowego
10 dag pieczarek
5 dag szyjek rakowych
koperek; sól
pieprz i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Miękkie mięso wyjąć z naczynia, oddzielić od kości i pokrajać w kostkę Mięso włożyć do wywaru razem z groszkiem, oczyszczonymi, opłukanymi i pokrajanymi w plasterki pieczarkami oraz szyjkami rakowymi, chwilę pogotować i doprawi Podawać z posiekanym koperkiem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton