| Potrawa: Medaliony z sarny |  |
| Składniki: 1 kg combra 200 g wędzonego boczku po ćwierć łyżeczki majeranku mielonego jałowca i skruszonego listka laurowego 1 łyżeczka ostrej musztardy 2 łyżki masła 250 g pieczarek sól pieprz 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki.
| Sposób przygotowania: Marynowany comber umyć, osuszyć, natrzeć solą, korzeniami i ziołami, posmarować musztardą, wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Wyjąć, pokroić w grube plastry, lekko zbić tłuczkiem, usmażyć na maśle z obu stron. Osobno usmażyć pokrojone w plasterki pieczarki.
Drobno pokrojony boczek stopić w rondlu, ułożyć na nim usmażone kotlety, obłożyć pieczarkami, zalać winem i sokiem z cytryny i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Podawać obficie posypane zieloną pietruszką. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|