strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Czapla pieczona
Składniki:
czapla
20 dag słoniny
tłuszcz; sól
pieprz i jałowiec do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w e miejscu na godzin Słoninę pokrajać w przecierem Następnie uformować tuszkę w kieszeń i naszpikować słoniną gęstymi równymi rzędami wzdłuż piersi i boczek z każdej strony po 2-3 rzędy, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, a pod koniec wytworzonym sosem Po upieczeniu tuszkę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku nóżki i piersi, ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem, zagrzać Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapust
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton