strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Czapla po myśliwsku
Składniki:
czapla
50 dag kapusty włoskiej
10 dag cebuli
tłuszcz
2 dag mąki
1/2szklanki śmietany
jajko
5 dag rodzynków
łyżeczka startej skórki cytrynowej
I/2 szklanki nalewki jałowcowej; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Kapustę oczyścić, opłukać i drobno pokraja Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć lekko rumienić Cebulę dodać do kapusty razem ze śmietaną, chwilę poddusić, połączyć z jajkiem i opłukanymi rodzynkami oraz skórką cytrynowa, doprawić, napełnić wnętrze tuszki, związać nogi, polać tłuszczem i upiec skrapiając nalewka wy-mieszaną z wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami z wody i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton