strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Czapla po wiejsku
Składniki:
czapla
20 dag boczku wędzonego
20 dag cebuli
20 dag fasoli
5 dag przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz
majeranek i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, włożyć czaplę, zrumienić, dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulę, podsmażyć, skro-pić wodą i dusić do miękkości pod przykrycie Fasolę przebrać zalać wodą, zagotować i pozostawić na 2 godzin Potem ugotować i odcedzi Miękką czaplę pokrajać na porcje, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem połączonym z fasolą i przecierem Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton