strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Czapla w majonezie
Składniki:
czapla
20 dag słoniny
tłuszcz
biało wytrawne wino
50 dag majonezu
5 dag przecieru z suszonych moreli
5 dag koncentratu pomidorowego
l/5 szkl. koniaku; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Czaplę przygotować, upiec i pokrajać wg przepisu Czapla pieczona (st 180),1 ułożyć na półmisek Majonez połączyć z przecierem, koncentratem pomidorowym i koniakiem, doprawić, polać mięso i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton