strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Czapla
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Czapla w maladze
Składniki:
czapla
tłuszcz
wino Malaga
2 białka
2 dag koncentratu pomidorowego
4 dag przecieru z suszonych moreli
2 dag żelatyny
30 dag pasztetu z czapli
l0 dag śliwek z wina
20 dag cytryn
natka pietruszki; sól
pieprz i sok z cytryny do smalcu
Sposób przygotowania:
Sprawioną czaplę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Uformować tuszki w kieszeń, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, potem wytworzonym sosem Miękką czaplę pokrajać na porcje tak, aby w każdej porcji było po kawałku mięsa z nóżki i piersi, ułożyć na półmisku, udekorować pasztetem, śliwkami, cytrynami i natką< Sos odtłuścić, połączyć z białkami, koncentratem pomidorowym i przecierem, zakwasić i zagotować ciągle mieszając trzepaczką Do sosu włożyć namoczoną żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić- przez lnianą ściereczkę i pozostawić do stężenia Tężejącą galaretą polać przygotowane mięso i pozostawić do zastygnięcia
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton