strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z sarny św. Huberta
Składniki:
1
5 kg udźca
1 szklanka mleka
20 g suszonych grzybów
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
200 g szynki
150 g tartego żółtego sera
sok z cytryny
sól
pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka smalcu
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
500 g makaronu.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowane i umyte mięso zalać mlekiem, zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, rozmarynem, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Namoczone na noc grzyby zagotować, pokroić w paseczki. Mięso zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla, dodać pokrojone grzyby i wywar z grzybów. Dusić pod przykryciem na małym ogniu. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w ukośne plastry. Sos spod pieczeni doprawić śmietaną rozkłóconą z mąką. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć warstwę makaronu, następnie plastry mięsa zalać sosem, przykryć makaronem, posypać pokrojoną szynką i tartym żółtym serem, polać stopionym masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 minut. Podawać z surówką z cykorii lub zieloną sałatą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton