| Potrawa: Pieczeń z sarny I |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 250 g słoniny 2 łyżki masła.
Marynata: 1 szklanka octu winnego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 cebula po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 listki laurowe 2-3 goździki kardanom jałowiec 1 łyżeczka soli.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać prze-studzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej piec, często przez ok. 2 tłuszczem polewając godzin.
blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, masłem i skrapiając przecedzoną marynatą, | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|