strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z sarny I
Składniki:
1
5 kg udźca
250 g słoniny
2 łyżki masła. Marynata: 1 szklanka octu winnego
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 cebula
po 10 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
2 listki laurowe
2-3 goździki
kardanom
jałowiec
1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane i umyte mięso mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać prze-studzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 3-4 dni. Po wyjęciu z marynaty osuszyć, gęsto naszpikować słoniną, ułożyć na wysmarowanej piec, często przez ok. 2 tłuszczem polewając godzin. blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika, masłem i skrapiając przecedzoną marynatą,
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton