| Potrawa: Pieczeń z sarny po węgiersku |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 200 g słoniny 100 g masła 4 duże cebule 5-6 pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego i łyżeczka cukru) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki sok z cytryny sól 1 łyżeczka pieprzu.
| Sposób przygotowania: Oczyszczoną z błon i umytą sarninę mocno wygnieść ręką, gęsto naszpikować słoniną, natrzeć solą, obficie oprószyć pieprzem, zostawić na godzinę w chłodnym miejscu. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle.
Ułożyć mięso na wysmarowanej tłuszczem blasze, polać zeszkloną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 2 godzin, często skrapiając wodą. Pod koniec pieczenia dodać pokrojone na ćwiartki pomidory.
Miękką pieczeń wyjąć, pokroić na plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku, trzymać w cieple. Sos przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Mięso polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|