strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gęś
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gęś po szawjcarsku
Składniki:
1/2 gęsi
wywar z warzyw
szklanka śmietany
I/4 szkl białego wytrawnego wina
5 dag masła
4 żółtka
10 dag sera żółtego
natka pietruszki sól pieprz
curry i
gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zalać wywarem i ugotować na małym ogni Miękką gęś pokrajać na porcje, usuwając częściowo kości Śmietankę połączyć z winem, masłem i żółtkami i ubijać na parze ok l5 minu Potem wymieszać ze startym serem i posiekaną natką, doprawić, polać gęś i zapiec Podawać z ryżem i pomidorami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton