| Potrawa: Pieczeń z sarny w śmietanie |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca 200 g słoniny sól 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła.
Marynata: pół szklanki octu sok i otarta skórka z cytryny 1 cebula 1 listek laurowy po 5 ziarenek ziela angielskiego pieprzu i jałowca szczypta cukru.
| Sposób przygotowania: Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane mięso umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem i piec przez ok. 2 godziny, często skrapiając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać pieczeń śmietaną wymieszaną z mąką i 3-4 łyżkami marynaty, zapiec. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|