strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z sarny w śmietanie
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g słoniny
sól
1 szklanka gęstej
kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki
1 łyżka masła. Marynata: pół szklanki octu
sok i otarta skórka z cytryny
1 cebula
1 listek laurowy
po 5 ziarenek ziela angielskiego
pieprzu i jałowca
szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
Składniki marynaty połączyć i zagotować. Odżyłowane mięso umyć, mocno wygnieść ręką, ułożyć w kamiennym garnku, zalać przestudzoną marynatą, wynieść w chłodne miejsce na 2-3 dni. Wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować gęsto słoniną, natrzeć solą, ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem i piec przez ok. 2 godziny, często skrapiając przecedzoną marynatą. Pod koniec pieczenia polać pieczeń śmietaną wymieszaną z mąką i 3-4 łyżkami marynaty, zapiec.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton