strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gołąb a la diplomate
Składniki:
4 gołębie 20 dag słoniny
tłuszcz
białe wytrawne wino
białko
20 dag majonezu
łyżeczka startej skórki cyt cytrynowej
łyżeczka wiórków kokosowych; sól
pieprz
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitka, polać tłuszczem i upiec skrapiając winem, polem wytworzonym sosem Miękkie gołębie ułożyć na półmisek Sos połączyć z białkiem, zagotować i gotować kilka minut ciągle mieszając, doprawić, przecedzić przez lnianą ściereczkę, wystudzić, wymieszać z majonezem i wiórkami kokosowymi, polać przygotowane mięso i udekorować
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton