| Potrawa: Gołąb pieczony II | |
| Składniki: 4 gołębie 5 dag orzechów włoskich bez łupin 4 dag bułki mleko 10 dag cielęciny bez kości 2 żółtka natka pietruszki 20 dag słoniny tłuszcz; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione tuszki umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i zetrze Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z opłukaną cielęciną, wymieszać z żółtkami, orzechami i posiekaną natką, doprawi Masą napełnić wnętrze tuszek, związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu tuszkę ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem i podgórza Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|