strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gołąb po generalsku
Składniki:
4 gołębie
20 dag słoniny
tłuszcz
3/4 szklanki śmietanki
25 dag cebuli (dymki lub szalotki)
10 dag szynki wędzonej
koperek
!0 dag sera żółtego; sól
pieprz i goździki do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzin Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, połać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Cebulę obrać, opłukać, podsmażyć i dodać do gołębi pod koniec pieczenia razem z pokrajaną w paseczki szynk Po upieczeniu tuszki ułożyć na półmisku żaroodporny Sos wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić, polać gołębie, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, sałatą zieloną lub z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton