| Potrawa: Pieczeń z sarny w dzikim sosie |  |
| Składniki: 1 5 kg udźca
200 g słoniny 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła.
Sos: 2łyżki galaretki porzeczkowej 2łyżki soku wiśniowego sok z cytryny 1 łyżeczka karmelu ćwierć łyżeczki mielonego jałowca 1 utłuczony goździk pół szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Wyżyłowany i umyty udziec zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, gęsto naszpikować słoniną. Resztę słoniny pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i pokrojone drobno jarzyny, skropić wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy sarnina na wpół miękka, dodać wszystkie składniki sosu i dusić dalej. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Mięso polać sosem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|