strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Pieczeń z sarny w dzikim sosie
Składniki:
1
5 kg udźca
200 g słoniny
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 łyżka masła. Sos: 2łyżki galaretki porzeczkowej
2łyżki soku wiśniowego
sok z cytryny
1 łyżeczka karmelu
ćwierć łyżeczki mielonego jałowca
1 utłuczony goździk
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Wyżyłowany i umyty udziec zbić tłuczkiem, mocno wygnieść ręką, natrzeć solą, gęsto naszpikować słoniną. Resztę słoniny pokroić w drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać mięso i pokrojone drobno jarzyny, skropić wodą lub rosołem i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gdy sarnina na wpół miękka, dodać wszystkie składniki sosu i dusić dalej. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w plastry. Sos zagęścić zasmażką z masła i mąki, przetrzeć przez sito. Mięso polać sosem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton