strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Gołąb
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gołąb po polsku
Składniki:
4 gołębie
5 dag babki drożdżowej
po 1 łyżce śmietany
rumu i wiórków kokosowych
20 dag szynki wędzonej
tłuszcz; sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Babkę rozdrobnić, połączyć ze śmietaną, rumem i wiórkami kokosowymi, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami szynki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu ułożyć gołębie na półmisku i polać doprawionym sosem podawać z ziemniakami drążonymi i marchewką z groszkiem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton