| Potrawa: Gołąb z papryką | |
| Składniki: 4 gołębie 20 dag słoniny tłuszcz 3l4 szklarski śmietany 30 dag owoców papryki 2 dag kaparów natka pietruszki 10 dag sera żółtego; sól pieprz papryka mielona gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę Następnie uformować tuszki w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietan potem wytworzonym sosem Paprykę oczyścić, opłukać, podpiec w piekarniku, obrać ze skórki, zemleć i dodać do tuszek pod koniec pieczenia razem z opłukanymi kaparami Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym i polać doprawionym sosem wymieszanym z posiekaną natką, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami drążonymi, kalafiorem lub sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|